Komponentenbasierte Diagnostik : Nachweis einer Soforttypsensibilisierung gegen Lipid-Transfer-Proteine bei Nahrungsmittelallergie
Titelvariante(n): | Component-based diagnostic approach. Detection of sensitization to lipid transfer proteins in food allergy | Autor(en): | Brans, Richard Merk, Hans F. |
Affiliationen: | Klinik für Allergologie und Dermatologie, Universitätsklinikum RWTH Aachen. rbrans@ukaachen.de | Erscheinungsdatum: | 2010 | Journal: | Der Hautarzt : Zeitschrift fur Dermatologie, Venerologie, und verwandte Gebiete | Volumen: | 61 | Ausgabe: | 5 | Startseite: | 382 | Seitenende: | 385 | Zusammenfassung: | Sensitization to lipid transfer proteins (LTPs), a pan-allergen in plants, causes severe anaphylactic reactions to foods, especially in the Mediterranean area. A component-based diagnostic approach identified the peach LTP Pru p 3 as a major allergen. We present the case of a 30-year-old LTP-sensitized Spanish woman with a history of severe anaphylactic reaction to grapes, apple and cauliflower in which the detection of specific IgE against the recombinant protein Pru p 3 led to the diagnosis. |
DOI: | 10.1007/s00105-010-1955-2 |
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geprüft am 03.05.2024